Koko Odd: This Is My Story.

Koko Odd: This Is My Story.

Sunday, January 10, 2010

Kebun Bunga, Betong....coba'annnnn !!!

Ahad, 10 Jan - Salam and slamat malam...kap kun kap hehehe, baru blk dari luaq negara, lidah tak leh nak 'tiun' elok. Skali lagi aku akan ride kat Betong, Thailand...tp kali ni ngan MTB la. Tapi before I go detail, aku nak story dulu 'pahit-maung' sebelum bole masuk Betong hehehe, sadis2.

Plan asai....pakat2 berkumpul kat Pengkalan Hulu, mlm tu tidoq kat 'quaters' bomba. Tapi besa laa....turun mai ngan geng2 veteren GG, depa ketaq nak masuk Betong hehehehe. Dah muleh masuk depa tak mau keluaq plak...alamak sudah sangkut hihihi. So petang tu Cikgu Hadi kol, soh mai Betong truih...aku ok jer, tapi partner 'deraan' aku ler problem sket, coz lepaih abih keja ada makan2. Setelah berdiskusi dlm talian telefon, aku bg kata putus...dlm 10:30pm kami sampai kat border and aku buyoff ngan driver, driver ckp 'no problemo'. Cantek...mlm ni pakat2 berhibur tgk tarian 'tiang seri' ler huhuhu (tak dan apa2 dah niat tak elok). Seperti yang dijanji, tepat kul 9:30pm partner 'deraan' aku sampai. Kalau ikutkan aku punya 'kalkulus', sebelom 10:30pm bole sampai border. Tapi disebabkan driver aku terlalu handal, maka perjalanan kami ke Pengkalan Hulu tak menempuhi pekan Baling...tetapi menempuhi Hi-Way ke Grik, hehehehe...terrer2. Maka terbantut la nak masuk Betong utk menikmati 'tarian tiang seri' sob...sob...sob. Sampai kat pekan Pengkalan Hulu ngam2 kul 11pm, thats mean gate border dah tutup. Mujoq la kat Pengkalan Hulu byk hotel murahan...maka Highland Hotel telah menjadi hotel bertuah buat aku dengan Jat, siap ada rumah urut tradisional lagi sblah tu hehehe, mau try ka ???

Pagi ni, se-awal 5:30am aku ngan Jat dah mangun tidoq...semangat tu. Tapi semua itu luntur seketika, bilamana keta Jat buat hal plak...alamak !!! Problem tak leh masuk gear, mujoq la jugak sebab jadi bila dah sampai Pengkalan Hulu...buatnya jadi masa on the way mai, naya woo. Lastly aku decide ajak kayuh dari Pengkalan Hulu ke Betong, sebab tak jauh mana pun. Kalau di tgk pada signboard just 7 kilo jer. Apa lagi...bok kluaq la beskat kita hehehehe. Aku cuba kol geng GG yg dah ada kat Betong, tp sayang...coverage tadak, mintak-mintak la depa tak tinggai kita. Sesampai saja kat kedai Amin, tgk depa masih sabaq menanti...selamait, I'm very2 sorry la to all riderz. Kayuhan kali ni patutnya masuk offroad, tapi Amin nak bawak round Kebun Bunga dulu, blk tu baru masuk offroad. Adehhh....kalau p Kebun Bunga, kompom tak p offroad...tara nak krabat Kebun Bunga dah setengah nyawa, mana nak larat layan offroad dah paih tu :( Ok la maleh dah aku nak ceta panjang...moh layan picture.

Wakil Kebangsaan M'sia : Odd, Jat, Abg Mat, Mi Bomba, Cikgu Hadi, Zainal.
Wakil Rider Antarabangsa : Amin + 3 org rider (sori bebanyak coz tak tau nama depa)



Tgk ni...setelah 40 kali snooze, kul 5:45am ada lah waktu rasmi kami bangun hehehe.



Peace dalam keadaan mamai.



Keta wat hal, so terpaksa la bok kluaq beskat...ride dari Pengkalan Hulu.



Inilah turbo yg buat hal tu.



Hehehe...kalau tidoq lagi 1 mlm, mau merayap gak p kedai urut ni :p



Halamakkk...masih cute 'kuda hitam' ku.



Posing sambil mempromosikan minuman rasmi nak ke Betong, Redbull.



Ok Jat kita maintain 30 km/j, lambat tinggai huhuhu.



Time ni kira dah subuh2 gajah ler.


Halamakkk...masa ni masih kelihatan cute.



Yaa....kita dah sampai kat Border.



Tempat cop pasport, ni dah masuk dlm kawasan jajahan Siam. Jangan lupa selit sama 2 ketoi.



Dah masuk Betong, on the way ke kedai Amin.



Dei macha...faster daa, kita dah lewat ni.



Ni le rupa paras Balai Polis Betong.



Welcome to Betong !!! Pagi2 buta pun ada aweks dok gamit huhuhuhu.



Tak tahannnn...masuk2 ja pekan Betong, jumpa tempat 'ni' dulu.



Deiii...faster, faster.



Akhirnya...sampai jugak kat kedai Amin, mujoq depa tak blah tinggai.



Zainal and Abg Mat.



Alamak...problem beskat plak.



Bersama Cikgu Hadi ngan moto barunya.



Jat hang sembang apa ngan rider sebelah tu, dia speaker 'mute' daa...hehehe.



Sekali terpandang RB Specialize...rm19k.



Bermulanya kayuhan : 1st Check Point, Hot Spring.






Welcome to Hot Spring.



Sesi fotografi : Hot Spring.







"Sapa punya ni, tak cover hehehe"




Nindia hero Siam...lepaih ja garisan sempadan, truih berubah watak hehehe. Makna kata, sepanjang dia kat Betong asyik dok renyeh saja hehehe, tak gitu :p



Posing bersama naga.



Mana org kata tak jahat, cuba tgk pic ni btoi2 hehehehe.



Mi Bomba...dah 6 bulan tak kayuh, tp masih steady.



Masa ni pakat dok tunggu membe Amin, last menet kata nak join.



Dah semakin ramai pengunjung, suma mai sini cuma nak rendam kaki saja...mandi tak pun.



Halamakkk...geng RB la pulok, tak tahan tgk RB depa.



Kalau tak silap aku la...depa ni kayuh mai dari Naratiwat.



Journey continue...hantu betoi depa ni, stat2 truih pecut.



Aiii...cikgu, seronok nampak hehehe.



Stage Two : Kebun Bunga (7 Kilo pa).












Huiii...tak padan ngan nak jadi warga emas, kayuh bukan main laju. Ni salah sorg rider yg cukup susah untuk 'ditinggalkan', tp 'meninggalkan'...hat tu mmg kebolehan dia.



Nohhh...tokeh beskat, selaku org kg pun sampai2 terap.



Time ni geng2 siam pakat dok belek Merida 'Karbun'. Depa tekejut kot tgk bakal warga emas panjat Kebun Bunga senapaih hehehehe.



Bersama ngan Bro Mat, jiwa muda niii.



Selang 10 menet...Zainal pun muncul, steady la.



Coach basikal untuk sukan sea Thailand, Pak Mae. Power ni...penah kayuh sejauh 400 km++ non stop. Pergghhhh...mental ke apa.



Steady la Cikgu Hadi...hebat2.



Dari kiri: Cikgu Hadi, Odd, Uncle Mae, Zainal and Abg Mat.



Fuhhh...layan DH best gak ni, tp apa kan daya kaki dah tak larat nak climb naik ataih.



Ada dah rider Betong yg layan, bagi depa DH mcm ni depa pggl 'baby' jer.



Jom gerak...kita masuk dulu.



Slamat datang ke Winter Flower Garden.



Sesi Fotografi : Kebun Bunga.







Pic nak bg kat marka ni hehehehe



Sesi sembang2 bersama Uncle Mae, ceta tentang pengalaman dia pasal kayuh gerek ni.




Kuda Hitam ku yang tak menghampakan tuan nya huhuhu.



Laju ni owner dia, tp tgk brand ler....frame Ferrari, tu yg tak leh bawak slow2 tu :p



Syabas kawanku...merangkap partner 'deraan', sampai jugak kat ataih...tanpa memerlukan bantuan 4x4. Kongrat bro !!!



Ok dak Jat...dok dulu, satg rebah plak hehehe.



Sempoi...hang memang best Jat, tak mudah mengalah.



Rider otai dari Betong. Power mamat ni....dia ni kira tergolong dlm golongan org istimewa, sebab tak boleh berkata-kata...just guna bahasa isyarat sahaja.



Huh...nindia Power Plus, tajaan Betong Rider.



Dah puaih relax, jom layan DH plak.



Hati-hati rider, lori mai dari bawah tak bunyi hon dah hehehe.



Alhamdulillah....kita berjaya mendarat dgn selamat. Pic2 masa DH tak dan nak amik, coz tgh dok layan baek punya.



Huh...bro Jat, time DH tggl abih set-set veteren GG, cayalah.



Laa...awat lambat sgt bro Mat, td naik bukan main laju hehehehe.



Stage Three : Betong MTB Shop.









Sampai jugak, maka berakhir lah 1 penderitaan huhuhu.



Ayaq sarbat ngan lengkong...tajaan bro Amin. Tq bebanyak.



Sedaq tak sedaq...4 mangkuk aku tibai, tu pun tak cukup lagi hehehe.



Ni la rider Ferrari tu, sempoi ja tgk dia relax.



Picture kenangan sebelom bersurai. Terima kasih byk buat rider2 Betong and crew Uncle Mae.



Kayuhan ke tapak pemunggahan.



Alamakkk...bro Mat ni manjangnya nak laju, mentang2 la depan tu lintaih tempat feveret dia, kayuh tak kalih blakang dah hehehehe.



Bro Jat terkena 'tarik mengkarung' disaat-saat akhir.



Tgk...kancil pun lepaih 2 bijik beskat, boh dalam tu...kreatif2.




Kayuhan tamat sekitar pukul 1pm waktu Thailand, alhamdulillah segala aktiviti kayuhan berakhir dengan selamat. Aku dengan Jat sepatutnya kena kayuh balik ke Pengkalan Hulu (aduih...panaih lit-lit time ni), tapi mujoq la Abg Mat ngan Cikgu Hadi sudi tumpangkan beskat kami buat sementara, kiranya sampai di Pengkalan Hulu nanti kena punggah lain la. Sebelom pulang ke M'sia, Cikgu Hadi ajak ronda kat area market Betong, nak beli buah-buahan buat org rumah. Orait no problem....tambah semangat plak lepaih Abg Mat bagi idea, ajak p market tu dgn berjalan kaki saja, bole la 'clean-clean eyes' skali hehehe, bijak2. Jom layan picture beli-belah plak :p


Belek helmet jerman la pulok. Elok le Jat, hang kan pakai Virago.



Cikgu Hadi deraih ja jalan kot tu hehehehe.



Acara tawaq-menawaq...pandai ayat, bole la dapat rega morah2.



Tunggu sat Jat, hang nak p mana kalut2 tu ???



Beli buah la pulok !!!



Syukur...lepak dulu makan tengah hari, aku dah la tak dan sarapan pagi.



Fuhhh...sedap Tomyam dia, 2 pinggan la jugak aku balun hehehe.



Laluan best, hehehehe.



Lajak mai...lajak mai...pilih saja yang mana bekenan huhuhu.



Masa untuk kembali ke M'sia and jgn lupa, selit lagi 2 ketoi hehehe.




Selesai lah sudah kisah suka-suka kat Betong. Aku tengok muka masing-masing, memang enjoy ngan laluan Kebun Bunga tu. Kira mujoq la jugak sebab Amin tak bawak p Kebun Bunga lalu kot Piyamit Tunnel, kalau p kot tu tak abih lagi apa time2 ni hehehe (perit siot). Tutup cerita pasai kayuhan, lani kena pikiaq mana nak cari pomen keta untuk pebaik keta Jat, dah la hari ni hari Ahad. Mujoq la Mi Bomba ramai kontek kat area Pengkalan Hulu ni. Kontek pi, kontek mai...ada jugak Pomen yang bukak kedai hari ahad, selamait. Sekitar kul 5pm camtu, keta Jat siap sedia untuk dirempit, nasib baik tak kena tidoq lagi semalam, kalau dak Rumah Urut Tradisional tu jadi mangsa la malam ni hehehehe. Ok la...thanks a lot pada semua rider yang hadir dan lebih-lebih lagi pada rider2 Betong yang sanggup melayan kami, sehingga berjumpa lagi...bye2.


Trima kasih pada penaja penginapan kami diPengkalan Hulu...Highland Hotel.




Mujoq la bole jalan sket2, jadi terpaksalah mengesot ngan gear 2 utk sampai ke Bengkel.




Bro Jat ngan muka tensen, coz keta tak siap2 lagi hehehe.



Enjin lama, 1.3 saja...tapi merempit blah tak ingat.




Alhamdulillah...siap jugak keta ni. La baru lah nampak Bro Jat sengeh huhuhu.



Terima kasih kepada pengasas bengkel 'Meet Uncle Husin', karna hari Ahad pun bukak bengkel. Orait...next stop, Lunas hihihihi.

1 comment:

  1. bila nak p kayuh ke betong lagi,aku nak ikut p sama.

    ReplyDelete